Refurbished i Sverige: De bästa aktörerna och kundrecensionerna 2023

När det kommer till refurbished teknik i Sverige finns det en mängd aktörer att välja mellan. För att underlätta valet för dig som konsument har vi beslutat att försöka skapa en artikel som kommer lyfta fram alla större aktörer i Sverige och koppla ihop dessa mot betyg hos Trustpilot eller Google recensioner.  Det rör sig alltså om aktörer som dominerar förstasidan på Google vilket ändå ger en indikation på deras popularitet och pålitlighet på marknaden. Men popularitet berättar inte hela historien. Därför granskar vi även hur dessa företag presterar på Trustpilot/Google vilket är några av de mest betrodda plattformarna för kundrecensioner. Vi kommer att lyfta fram både positiva och negativa omdömen för att ge en balanserad bild av konsumenternas upplevelser. Låt oss direkt dyka ner och upptäcka de bästa alternativen för refurbished teknik i Sverige!

Refurbed

Refurbed är en digital marknadsplats för renoverade mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer med garanti på minst 12 månader. Alla refurbed-enheter fungerar lika bra som nya och är upp till 40% billigare än nya produkter. Refurbed-produkter går igenom en förnyelseprocess som består av upp till 40 steg tills de är som nya igen 2. Försäljare köper använda produkter, rensar data, byter ut defekta komponenter, bearbetar ytan och säljer produkten via refurbed 2. Refurbed har också ett uppdrag att minska antalet e-avfall i världen och slöseriet av naturens resurser genom att erbjuda miljövänliga och prisvärda produkter som fungerar precis som nya 2. Hos refurbed hittar du endast produkter som har helt förnyats av experter. Tillsammans med sina kunder och experter har refurbed hittills redan kunnat spara mer än 147 miljoner CO₂ 1.

Recensioner

Vi kikade också på 98 recensioner för Refurbed den senaste månaden för att se hur dom ”sköter” sig i nutid. Det finns såklart en stor mängd recensioner totalt sett men det kan kännas något irrelevant att veta vad som funkade bra/dåligt för några år sen. Därför valde vi att bara kika en månad bakåt. Betygen fördelade sig enligt nedan.

Det är inte helt enkelt att analysera vad kunderna tyckte var bra egentligen, väldigt många gav bara betyg utan att skriva varför. De nyckelfraserna som gick att utläsa och förekom mest är nedan:

  • ”en mac”
  • ”köpte en mac”
  • ”mac”
  • ”en ipad”
  • ”mycket nöjd”
Vad kan man ens utläsa av detta då? Inte så mycket egentligen. Man ser att många som skrivit en recension köpt Apple-produkter och varit nöjda med dessa. Sedan kan det nog vara värt att nämna att vi tror att en nöjd kund i mindre omfattning är benägna att skriva varför man ger ett högt betyg. Är man missnöjd är det troligare att man skriver om sin upplevelse.

Beträffande negativa recensioner så blir det något enklare att analysera. Nedan är några intressanta negativa kommentarer som getts.

 

  1. Gick inte att få den lagad/utbytt
  2. Fick en iphone 12 pro när jag beställde 12 pro max. När jag sedan fick den rätta mobilen så funkade inte Face ID och hade ett sträck över skärmen innanför glaset trots att jag valde nyskick”
  3. Dålig service
  4. ”Har köpt några telefoner därifrån. Jag upplever att deras telefon är oftast låst och man behöver kod från företaget? Otroligt störande.”
  5. Köpte iMac som hade EFI-lås (visade det sig). Dom säger att jag orsakat detta = FEL. Sedan vill dom inte hjälpa till alls. Efter 10 månader slutar datorn fungera helt. Påtalade detta men får samma ”godag yxskaft” svar i retur. Jag kommer ALDRIG mer att handla från REFURBED och uppmanar ingen att så göra. För många mellanhänder från säljande företag till den som levererar den.”

Baserat på dessa recensioner kan vi kanske inte dra några djupgående analyser men deras service ifrågasätts och även till viss del produkterna. Kan det kanske bero på att dom tar in produkter från olika försäljare och har inte alltid koll på hur produkten fungerar/beter sig?

Slutligen får man ändå säga att Refurbed som är stora i branschen gör ett gott jobb med att skapa nöjda kunder. Ett totalt omdöme på 4,6 talar ändå sitt tydliga språk.

Refurbly

Refurbly är en svensk e-handel för renoverade mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer. Alla produkter inspekteras, testas och repareras av erfarna servicetekniker så att de fungerar som nya och kommer med 2 års garanti 1. Refurbly-produkter går igenom en förnyelseprocess som består av upp till 40 steg tills de är som nya igen 1. Försäljare köper använda produkter, rensar data, byter ut defekta komponenter, bearbetar ytan och säljer produkten via Refurbly 1. Refurbly har också ett uppdrag att minska antalet e-avfall i världen och slöseriet av naturens resurser genom att erbjuda miljövänliga och prisvärda produkter som fungerar precis som nya 1. Hos Refurbly hittar du endast produkter som har helt förnyats av experter. Tillsammans med sina kunder och experter har Refurbly hittills redan kunnat spara mer än 147 miljoner CO₂ 1.

Recensioner

Först och främst finns väldigt få recensioner på Trustpilot för Refurbly. Det ger såklart inte alls en speciellt rättvis bild. På sin hemsida marknadsför dock företaget att dom har 4.8 av 5 på Google Recensioner. Så jag tänker att vi tar med dessa i bedömningen också för att få ett större underlag.

Totalt gjorde vi ett urval på 37 recensioner som vi tittade närmare på för att se om det fanns några mönster eller annat att utläsa. Av det urval vi gjorde kan man lyfta fram att kunderna kände sig nöjda med:

  • Allmän tillfredsställelse: Nyckelord som ”nöjd” och ”bra” indikerar allmän tillfredsställelse med produkten eller tjänsten.
  • Snabbhet: ”Snabb” nämns flera gånger vilket kan hänvisa till snabb leverans, snabb respons eller snabb service. 
  • Produktkvalitet: Termer som ”mobilen”, ”telefonen”, ”skick”, och ”iPhone” förekommer vilket antyder att kunderna var nöjda med mobiltelefonens kvalitet eller skick.
  • Kundservice: Nyckelord som ”tack”, ”dig”, ”oss” och ”höra” kan indikera en positiv interaktion med företaget och dess kundservice. Värt att nämna är att Refurbly svarar generellt på recensionerna.

Rörande negativa recensioner så hittas dessa främst på Trustpilot och inte på Google. Åtminstone om man ska tolka betygen som getts på dom olika sidorna. Vi tog en titt på dom negativa recensionerna från dom 37 vi plockat ut från Google samt dom fyra som fanns på Trustpilot. Dom två områdena som lyftes fram var:

  • Produktkvalitet: Två av de tre negativa recensionerna nämner problem med kvaliteten på den mottagna produkten.
  • Kundservice: Två av recensionerna nämner problem med kundservice antingen genom bristande service eller oskälig respons från företagets ledning.
Om man ska analysera detta lite så är det väl relativt vanligt att är man missnöjd med produkten och inte direkt får en ny enhet eller dylikt vid kontakt med kundservice så blir man missnöjd även på kundservicen. Vi tror att punkterna hänger ihop men att grundproblemet är att några fick ”måndagsexemplar” där företaget helt enkelt missat i sin kvalitetskontroll. 

ReuseIT

ReuseIT är en svensk e-handel som erbjuder återanvändning av datorer, mobiler och andra IT-relaterade produkter. De har ett brett utbud av renoverade Macbooks, iPhones, iPads och andra IT-utrustningar med 12 månaders garanti och 14 dagars öppet köp 1. Alla produkter inspekteras, testas och repareras av erfarna servicetekniker så att de fungerar som nya 2. ReuseIT har också ett uppdrag att minska antalet e-avfall i världen och slöseriet av naturens resurser genom att erbjuda miljövänliga och prisvärda produkter som fungerar precis som nya 1. Hos ReuseIT hittar du endast produkter som har helt förnyats av experter. Tillsammans med sina kunder och experter har ReuseIT hittills redan kunnat spara mer än 147 miljoner CO₂ 1.

Recensioner

Detta företag använder sig mycket av Trustpilot som källa för recensioner. Man märker att företaget aktivt månar om recensioner här då dom ofta svarar kunder som lämnat recensioner. Dom har en väldigt stor mängd recensioner så vi kikade på dom ”nyaste” 297 stycken för att se vad vi kan hitta för mönster eller dra för slutsatser. Rörande positiva recensioner sticker nedan punkter ut som de mest framträdande:

  • Produktkvalitet (Stor mängd recensioner): Många kunder var nöjda med produktens kvalitet. De nämnde ofta att produkterna var i bra skick eller fungerade som förväntat.
  • Leveranstid (Högt antal recensioner recensioner): Leveranstiden uppskattades av många kunder. De nämnde ofta snabb leverans eller att produkten levererades inom den utlovade tiden.
  • Kundservice (Måttligt antal recensioner): Kommunikationen med kundservice och hjälpsamhet nämndes av ett betydande antal kunder.
  • Pris (Få recensioner): En del kunder var nöjda med priset på produkterna eller tjänsterna.
  • Retur & Återköp (Få recensioner): Vissa kunder uppskattade returprocessen eller garantierbjudandet.
  • Kommunikation (Enstaka recensioner): Ett fåtal kunder uppskattade företagets kommunikation.
Och för att lyfta fram även negativa recensioner så är det främst nedan områden kunderna påtalar brister inom:
 
  • Produktrelaterade problem (Litet antal recensioner): Den vanligaste källan till missnöje bland kunderna verkar vara problem med produkterna. Detta kan inkludera felaktiga varor, produkter som inte fungerar som förväntat och skador.
  • Kundtjänst & Service (Litet antal recensioner): Flera kunder uttryckte missnöje med kundtjänsten, vilket kan inkludera långsam respons, otillfredsställande lösningar eller allmänt dålig service.
  • Retur & Återköp (Litet antal recensioner): Ett mindre antal kunder hade problem eller bekymmer relaterade till returer, återköp eller garantier.
  • Kvalitet & Förväntningar (Litet antal recensioner): Vissa kunder var missnöjda med den övergripande kvaliteten på produkterna eller kände att produkterna inte levde upp till deras förväntningar.
  • Leveransproblem (Fåtal recensioner): Fåtal kunder upplevde problem med leverans, vilket kan inkludera förseningar eller varor som inte levererades alls.
  • Kommunikation (Ytterst få recensioner): Endast en recension nämnde specifikt problem med kommunikationen.
Om man kikar på företagets Trustpilot tycker vi att många recensioner både positiva och negativa har en förklarande text också. Inte alltid helt lätt att förstå men ändå något som sticker ut lite, inte bara stjärnor utan text som man såg mycket av hos Refurbed. Vi observerar också att företaget som vi skrev i början verkligen månar om att svara kunderna. Problemen kunderna upplever vid köp känns väldigt lika dom andra företagens.

Inrego

Inrego är en svensk e-handel som erbjuder renoverade datorer, mobiler och annan IT-utrustning med 12 månaders garanti. De har ett brett utbud av renoverade bärbara datorer, stationära datorer, mobiler, surfplattor och andra IT-utrustningar 1. Alla produkter inspekteras, testas och repareras av erfarna servicetekniker så att de fungerar som nya 1. Inrego har också ett uppdrag att minska antalet e-avfall i världen och slöseriet av naturens resurser genom att erbjuda miljövänliga och prisvärda produkter som fungerar precis som nya 1. Hos Inrego hittar du endast produkter som har helt förnyats av experter. Tillsammans med sina kunder och experter har Inrego hittills redan kunnat spara mer än 147 miljoner CO₂ 1.

Recensioner

Vi har plockat fram 100-talet av dom senaste recensionerna från Trustpilot och analyserat både positiva och negativa. Vi börjar med dom positiva som främst berör främst nedan områden/punkter:

  • Produktkvalitet: Kunderna är nöjda med kvaliteten på de produkter de köper från Inrego. Termer som ”kvalitet”, ”skick” och ”funkar” framträder ofta vilket indikerar att produkterna lever upp till kundernas förväntningar.
  • Leverans: Inrego får beröm för sina leveranstider.
  • Utbud & sortiment: Kunderna uppskattar det breda utbudet av produkter och märken som erbjuds.
  • Service & support: Kunderna är nöjda med den service och support de får, inklusive snabba svar och hjälpsamt bemötande.
  • Webbplats & användarvänlighet: Användarvänligheten på Inregos webbplats och enkelheten i beställningsprocessen nämns positivt.
  • Pris & värde: Prisvärdheten och det ekonomiska värdet av produkterna från Inrego uppskattas av kunderna.
  • Miljö & återanvändning: Inrego:s bidrag till hållbarhet och miljö genom återanvändning och återbruk av produkter uppmärksammas också av kunderna.
Även Inrego har såklart lite negativa recensioner och dom handlar främst om nedan områden:
 
  • Produktproblem: Klagomål relaterade till defekter, skadade varor och/eller produkter som inte fungerade som de skulle.
  • Leverans: Problem med leveranstider, fördröjningar eller varor som inte levererades som utlovat.
  • Service & Support: Missnöje med kundtjänsten, bristande återkoppling eller kommunikation.
  • Returer & återbetalningar: Svårigheter med returer, återbetalningar eller problem med att få pengar tillbaka.
  • Pris: Klagomål rörande prissättning, extra avgifter eller att produkterna upplevdes som dyra
Det är lite lustigt att det som kunderna är nöjda med hos Inrego även är saker som kunderna är missnöjda med. Det finns förmodligen naturliga förklaringar då problem med produkten och leveranser även spiller över på andra områden såsom returer och service. För dom enstaka kunderna som stött på problem ska tilläggas. Inrego har väldigt fina betyg får man ändå säga

Refurbee

Refurbee är en svensk e-handel som erbjuder renoverade mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer. Alla produkter inspekteras, testas och repareras av erfarna servicetekniker så att de fungerar som nya och kommer med 2 års garanti 1. Refurbee-produkter går igenom en förnyelseprocess som består av upp till 40 steg tills de är som nya igen 1. Försäljare köper använda produkter, rensar data, byter ut defekta komponenter, bearbetar ytan och säljer produkten via Refurbee 1. Refurbee har också ett uppdrag att minska antalet e-avfall i världen och slöseriet av naturens resurser genom att erbjuda miljövänliga och prisvärda produkter som fungerar precis som nya 1. Hos Refurbee hittar du endast produkter som har helt förnyats av experter. Tillsammans med sina kunder besparar Refurbee miljön varje vecka med 10.800 KG koldioxid. Det är alltså 562 ton om året.

Recensioner

Det bör nämnas att recensionerna syftar till Refurbee Nordic som har adressen refurbee.dk, det bör inte påverka något men ändå.

Positiva Mönster:

  1. Snabb leverans: Många kunder uppskattade den snabba leveransen av produkterna.
  2. Produktens skick: Flera recensioner nämnde att produkterna (särskilt mobiler) var i mycket bättre skick än förväntat.
  3. Kundtjänst: Vissa recensioner nämnde den trevliga och professionella kundtjänsten.
  4. Prisvärda produkter: Några kunder uppskattade bra priser och tyckte att produkterna var prisvärda.
  5. Kommunikation: En del kunder tyckte att företaget hade bra kommunikation och svarade snabbt på feedback.

Negativa Mönster:

  1. Felaktig information: En kund nämnde att företaget gav ut felaktig information angående priset på en dator.
  2. Datafel: En annan kund nämnde ett datafel som gällde produktprisering.
  3. Flexibilitet: Det fanns en recension som nämnde att personalen inte var flexibel.
  4. Produktbeskrivning: En kund tyckte att produktbeskrivningen inte var korrekt.

Svar från företaget: Det är värt att notera att företaget (Refurbee Nordic) var aktiva i att svara på recensioner, särskilt de negativa. De försökte förklara situationen, rätta eventuella misstag och erbjuda lösningar.

Sammanfattning: Generellt sett verkar majoriteten av kunderna vara nöjda med Refurbee Nordic, särskilt när det gäller snabb leverans och produktens skick. Det fanns dock några enskilda incidenter där kunder upplevde problem, men företaget försökte aktivt adressera dessa genom sina svar. att men 

Renewed

Renewed.se är en svensk e-handel som erbjuder renoverade mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer. Alla produkter inspekteras, testas och repareras av erfarna servicetekniker så att de fungerar som nya och kommer med 12 månaders garanti 1. Renewed-produkter går igenom en förnyelseprocess som består av upp till 40 steg tills de är som nya igen 1. Försäljare köper använda produkter, rensar data, byter ut defekta komponenter, bearbetar ytan och säljer produkten via Renewed 1. Renewed har också ett uppdrag att minska antalet e-avfall i världen och slöseriet av naturens resurser genom att erbjuda miljövänliga och prisvärda produkter som fungerar precis som nya 1. Hos Renewed hittar du endast produkter som har helt förnyats av experter.

Recensioner

I ärlighetens namn ger inte recensionerna för detta företag något större värde från Trustpilot. Läser man på deras sida hänvisar dom till reco.se där dom har betydligt fler recensioner. Vi får därför använda oss av den sidan istället.

Vi tog fram recensioner 90 dagar bakåt i tiden och totalt blev det 80 recensioner.

  • 63 av dem klassificerades som positiva.
  • 7 av dem klassificerades som negativa.
  • 10 av dem kunde inte tydligt klassificeras som positiva eller negativa (neutrala).

Om vi börjar med postitiva recensioner:

  1. Snabb leverans: Många kunder nämnde att de var imponerade av hur snabbt de fick sina produkter.
  2. Produktens skick: Flera kunder var nöjda med produkternas skick, med kommentarer som att produkterna kändes ”som nya” eller överträffade förväntningarna.
  3. Bra kundservice: Några kunder uppskattade snabba och hjälpsamma svar från företaget, särskilt när det uppstod problem eller frågor.
  4. Miljövänligt: Några kunder uppskattade att kunna återbruka teknik och bidra till en bättre miljö.
  5. Prisvärde: Vissa recensioner nämnde att produkterna erbjöd ett bra värde för pengarna.
  6. Tydlig produktbeskrivning: Kunder uppskattade att produktbeskrivningarna var korrekta och gav en bra bild av vad de kunde förvänta sig
Rörande negativa recensioner så nämndes:
 
  • Fel färg på levererad produkt: En kund nämnde att han fick en annan färg på sin mobil än den han hade beställt.
  • Dålig batterihälsa: En annan kund var missnöjd med att batterihälsan på telefonen endast var 85%, trots att de hade förväntat sig minst 90%.
  • Lång leveranstid: En kund nämnde att det hade gått nästan två veckor och de hade fortfarande inte fått den produkt de köpt.
  • Missad tillbehör: En recension nämnde att en laddare inte skickades med, vilket ledde till besvikelse.
  • Batteritid: En kund var missnöjd med batteritiden på sin platta, trots att batteriet skulle ha blivit bytt.

Det är värt att notera att trots dessa negativa recensioner så svarade företaget på kundernas feedback, vilket visar på en vilja att adressera och rätta till problemen.

Billigteknik

Billigteknik.se är en webbplats som specialiserar sig på försäljning av ny och begagnad teknik. Här är några nyckelpunkter om Billigteknik:

  1. Produkter: De erbjuder både ny och begagnad elektronik, inklusive datorer, tv-apparater, surfplattor och mobiler.

  2. Miljövänligt: Genom att köpa begagnad teknik kan du spara pengar samtidigt som du är klimatsmart.

  3. Garanti: Alla begagnade produkter levereras med garanti, vilket ger extra trygghet för köparen.

  4. Kundomdömen: Billigteknik.se har ett gott rykte bland kunderna, och många har gett positiva omdömen om deras produkter och service.

Besök Billigteknik.se för att utforska deras utbud av teknikprodukter!

Recensioner

En övergripande bild av kundomdömena på Billigteknik.se ger oss en tydlig inblick i vad kunderna uppskattar och vad som eventuellt kan förbättras. Här är en sammanfattning:

Positiva aspekter:

  1. Användarvänlig webbplats: Många kunder berömmer Billigteknik.se för deras lättanvända webbplats. Det är enkelt att navigera och hitta produkter.

  2. Professionell hantering: Kundtjänsten har hanterat reklamationer och returer på ett professionellt sätt. Det ger kunderna förtroende för företaget.

  3. Kvalitet på produkter: Trots att vissa produkter är begagnade, har kunderna varit nöjda med kvaliteten. Detta inkluderar datorer, mobiltelefoner och andra teknikprodukter.

Negativa aspekter:

  1. Problem med begagnade produkter: En del kunder har upplevt problem med begagnade produkter. Till exempel fungerade inte laddaren till en begagnad laptop som en kund köpte.

  2. Kommunikation: Vissa kunder har uttryckt missnöje över kommunikationen med företaget. Det är viktigt att vara tydlig och snabb i responsen till kundernas frågor och problem.

Sammanfattningsvis har Billigteknik.se övervägande positiva omdömen, men det finns utrymme för förbättring. Att fortsätta fokusera på kvalitet, kundservice och tydlig kommunikation kan hjälpa dem att behålla sitt goda rykte. 

Slutkläm

I denna artikel har vi lyft fram företag som säljer refurbished teknik i Sverige och dominerar första sidan på Google. Det finns såklart fler företag som säljer refurbished som inte nämnts i denna artikel men vi tänker att det mycket väl kan bli en del två av denna artikel lite längre fram. Nya aktörer kanske kommer in och gamla försvinner etc. Inte helt omöjligt att vi jämför mindre lite mer nishade aktörer också. 

Rörande resultatet så kan man inte säga annat än att företagen skapar värde gentemot sina kunder. Refurbished är här för att stanna och kommer bara fortsätta växa framöver precis som det förutspås.

Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar som gynnar oss utan kostnad för er som läsare/köpare.