Maximera din datorupplevelse med begagnade komponenter

Att bygga eller uppgradera en dator behöver inte innebära en stor utgiftspost. Det finns nämligen flera fördelar med att köpa begagnade datorkomponenter. Låt oss utforska dessa:

 • Prisvärde och ”high-end” komponenter: Begagnade datorkomponenter är ofta betydligt billigare än nya vilket gör det möjligt för dig att spara pengar eller investera i bättre prestanda för samma budget. Detta innebär att du kan ha råd med ”high-end” komponenter vilket du annars inte hade haft råd med.
 • Miljövänligt: Genom att välja begagnat bidrar du till en minskad miljöpåverkan. Detta steg i riktning mot hållbar konsumtion hjälper till att minska elektroniskt avfall och främjar en cirkulär ekonomi.
 • Äldre komponenter: Det kan ju vara så att du söker efter en viss komponent som är äldre och svår att få tag på ny. Här passar det perfekt med en begagnad och kanske är en begagnad enda alternativet. 

Det finns dock vissa risker att vara medveten om här. Begagnade komponenter saknar ofta garanti och det kan vara svårt att bedöma komponentens skick före köpet. Livslängden kan också vara kortare jämfört med nya delar. Läs längre ner i artikeln för mer info.

Populära komponenter

De mest populära begagnade datorkomponenterna att köpa varierar, men här är några som ofta köps begagnade:

 1. Grafikkort: Grafikkort är en av de mest populära komponenterna att köpa begagnade. De kan vara dyra att köpa nya, så att köpa begagnade kan vara ett bra sätt att spara pengar.
 2. Processorer: Processorer är en annan populär komponent att köpa begagnad. Precis som med grafikkort, kan processorer vara dyra att köpa nya.
 3. RAM: RAM är en annan komponent som ofta köps begagnad. Det är en viktig del av datorns prestanda, och att köpa begagnad RAM kan vara ett kostnadseffektivt sätt att uppgradera din dator.
 4. Hårddiskar: Hårddiskar, både SSD och HDD, är också populära att köpa begagnade. De kan vara dyra att köpa nya, särskilt om du behöver mycket lagringsutrymme.
 5. Moderkort: Moderkort är en annan komponent som ofta köps begagnad. De kan vara dyra att köpa nya, så att köpa begagnade kan vara ett bra sätt att spara pengar.

Det känns inte som någon högoddsare att just grafikkort ligger i topp. Dessa kan vara oerhört dyra och där kan man säkerligen göra fynd på begagnat-marknaden.

Prisdifferens

Att jämföra priser på nya och begagnade datorkomponenter kan vara lite knepigt eftersom priset på begagnade komponenter kan variera mycket beroende på skick, ålder och efterfrågan. Här är några generella exempel:

 1. Grafikkort: Ett nytt högpresterande grafikkort kan kosta runt 10 000 SEK, medan ett begagnat kan kosta mellan 5 000 och 7 000 SEK beroende på skick och modell.
 2. Processor: En ny toppmodern processor kan kosta runt 4 000 SEK, medan en begagnad kan kosta mellan 2 000 och 3 000 SEK.
 3. RAM: 16GB RAM kan kosta runt 1 000 SEK nytt, medan begagnat kan kosta runt 600 SEK.
 4. Hårddiskar (SSD): En ny 1TB SSD kan kosta runt 1 500 SEK, medan en begagnad kan kosta runt 1 000 SEK.

Observera att dessa är ungefärliga priser och kan variera beroende på var du köper komponenterna och deras skick. Det är alltid bäst att jämföra priser från olika källor innan du gör ett köp.

Trender

Trenden för begagnade datorkomponenter har varit positiv de senaste åren. Detta beror på flera faktorer:

 1. Ökad efterfrågan: Efterfrågan på begagnade datorkomponenter har ökat på grund av deras lägre kostnad jämfört med nya komponenter. Detta gör det möjligt för konsumenter att uppgradera sina datorer till en lägre kostnad.
 2. Miljömedvetenhet: Konsumenter blir allt mer medvetna om miljöpåverkan av elektroniskt avfall. Att köpa begagnade komponenter är ett sätt att minska detta avfall.
 3. Teknisk utveckling: Teknologin utvecklas snabbt, och många konsumenter vill ha den senaste tekniken. Att köpa begagnade komponenter gör det möjligt för dem att hålla sig uppdaterade utan att behöva spendera mycket pengar.

Att undersöka skicket på begagnade datorkomponenter

För att undvika de potentiella riskerna är det viktigt att noggrant undersöka komponenterna innan köp. Här är några steg att följa:

 • Kontrollera komponenten för fysiska skador.
 • Lyssna på hårddisken för ovanliga ljud.
 • Begär produktens nycklar för eventuell medföljande programvara.
 • Kontrollera att alla kylfläktar fungerar korrekt.
 • Använd datorn i minst 20 minuter för att upptäcka eventuella omedelbara problem.
 • Se till att mängden RAM uppfyller dina behov och testa dem.
 • Kontrollera hårddiskens hälsa.
 • Använd onlineverktyg för att kontrollera skärmen för döda pixlar och testa tangentbordet.
Nedan klipp från YouTube är också bra att kika på om du vill testa dina köpta begagnade datorkomponenter.

Sammanfattning

 Att köpa begagnade datorkomponenter kan vara ett ekonomiskt och miljövänligt sätt att uppgradera din dator. Kom ihåg att alltid göra din research och köpa från betrodda källor. Med rätt förberedelser kan du göra ett tryggt köp som ger nytt liv till din datorupplevelse. Vi måste dock understryka att detta kan vara ”risky business” om du inte vet vad du håller på med. Är du oerhört beroende av komponenten och saknar teknisk kunskap skulle vi absolut råda dig att verkligen säkerställa att du kan returnera en trasig komponent eller om du helt enkelt inser att den inte passade din dator m.m. En betrodd säljare är verkligen A och O här.

Billigteknik.se

Kika på utbudet för begagnade datorkomponenter hos billigteknik.se

Computersalg.se

Kika på utbudet för datorkomponenter hos computersalg.se