Den kompletta guiden till begagnade iPhones: Hitta din perfekta smartphone till ett lägre pris

Välkommen till vår omfattande guide om begagnade iPhones. Om du letar efter kraften och flexibiliteten som en iPhone erbjuder, men utan den höga kostnaden för en helt ny enhet, kan en begagnad iPhone vara det perfekta alternativet för dig.

Att köpa en begagnad iPhone är inte bara bra för din plånbok, det är också ett miljövänligt val som hjälper till att minska elektroniskt avfall och bidra till en mer hållbar framtid. Dessutom, med Apples engagemang för regelbundna uppdateringar och långvarigt stöd för äldre modeller, kan en begagnad iPhone fortfarande ge dig många år av tillförlitlig service.

I den här guiden kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om att köpa en begagnad iPhone, från att bedöma enhetens skick till att hitta de bästa ställena att köpa, och hur du tar hand om din enhet när du väl har köpt den. Låt oss börja vår resa in i världen av begagnade iPhones.

Begagnade iPhones vs. nya iPhones

När du överväger att köpa en iPhone, kan en av de första frågorna du ställer dig själv vara: ”Ska jag köpa en ny eller begagnad enhet?” Låt oss jämföra de två alternativen för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

Prisskillnader

En av de mest uppenbara fördelarna med att köpa en begagnad iPhone är kostnaden. Begagnade iPhones säljs ofta till en bråkdel av kostnaden för en helt ny enhet, vilket gör dem till ett attraktivt alternativ för budgetmedvetna kunder. Priset kan variera beroende på modell, ålder, skick och lagringskapacitet, men generellt sett kan du förvänta dig att spara betydligt jämfört med att köpa nytt.

Prestandajämförelser

När det gäller prestanda, kan en begagnad iPhone fortfarande erbjuda en solid användarupplevelse, särskilt om du väljer en senare modell. Apple är kända för att erbjuda långvarigt stöd för sina enheter, vilket innebär att äldre iPhones fortfarande kan köra den senaste iOS-versionen och de flesta moderna appar utan problem.

Miljöpåverkan

Att köpa en begagnad iPhone har också en positiv effekt på miljön. Elektroniskt avfall är ett växande problem och genom att återanvända och återvinna gamla iPhones kan vi bidra till att minska e-avfall och spara på jordens resurser.

Övervägande av dessa faktorer kan hjälpa dig att avgöra om en begagnad iPhone är rätt för dig. I nästa avsnitt kommer vi att diskutera vad du bör titta efter när du köper en begagnad iPhone för att säkerställa att du får bästa möjliga värde för dina pengar

Vad man ska titta efter när man köper en begagnad iPhone

När du köper en begagnad iPhone är det viktigt att veta vad du ska leta efter för att säkerställa att du får en enhet av god kvalitet som kommer att uppfylla dina behov. Här är några saker att tänka på:

Kontrollera iPhone-modellen och dess kompatibilitet med senaste iOS

Först och främst, se till att du köper en iPhone-modell som fortfarande stöds av den senaste versionen av iOS. Detta säkerställer att du kan dra nytta av de senaste säkerhetsuppdateringarna, funktionsförbättringarna och appkompatibiliteten.

Bedömning av skick (både fysiskt och funktionsmässigt)

Granska enhetens fysiska skick noggrant. Kolla efter tecken på skador som sprickor, repor eller bucklor. Om möjligt, testa enheten för att säkerställa att alla funktioner fungerar korrekt, inklusive pekskärm, knappar, kamera, ljud och mobil- och Wi-Fi-anslutning.

Batterihälsa och prestanda

Batteriets livslängd kan minska över tid, så det är viktigt att kontrollera batterihälsan på en begagnad iPhone. Du kan göra detta genom att gå till Inställningar > Batteri > Batterihälsa på enheten. En hälsa på över 80% anses vara acceptabel.

Kontrollera om den är olåst och inte är stulen

Se till att iPhone-enheten är olåst, vilket innebär att du kan använda den med vilken operatör du vill. Dessutom bör du kontrollera IMEI-numret för att se till att enheten inte är stulen. Du kan göra detta genom att använda olika online-verktyg som tillhandahålls av mobiloperatörer.

Genom att noggrant undersöka dessa faktorer kan du säkerställa att du köper en begagnad iPhone som är värd dina hårt förvärvade pengar. I nästa avsnitt kommer vi att diskutera var du kan köpa begagnade iPhones.

Var man kan köpa begagnade iPhones

Köp begagnade och refurbished iPhones

Refurbly.se har ett stora utbud på iPhones

Detta inlägg är en annons för Refurbly och innehåller annonslänkar.

När du har bestämt dig för att köpa en begagnad iPhone är nästa steg att bestämma var du ska köpa den. Det finns flera platser där du kan hitta begagnade iPhones till salu, inklusive:

Online-marknadsplatser

Webbplatser som eBay, Swappa, och Swappie har ett brett utbud av begagnade iPhones till salu från både företag och enskilda säljare. Priserna kan variera mycket så det lönar sig att shoppa runt. Kom ihåg att läsa produktbeskrivningar noggrant, kontrollera säljarnas recensioner och använda säkra betalningsmetoder för att skydda dig själv.

Auktoriserade återförsäljare

Många stora elektronikkedjor och mobiloperatörer erbjuder begagnade iPhones till salu. Dessa enheter har ofta genomgått noggranna inspektioner och reparationer, och de kan komma med en garanti för extra sinnesro. Priserna kan vara högre än på online-marknadsplatser, men du får mer trygghet i form av kundservice och efterförsäljningsstöd.

Privata försäljare

Du kan också hitta begagnade iPhones till salu från privata försäljare i din lokala community, till exempel på loppmarknader, i annonser i lokalpressen, eller på sociala medier. Priserna kan vara lägre, men det finns större risker, så det är viktigt att vara försiktig. Alltid möta säljaren på en offentlig plats, inspektera enheten noggrant innan du betalar, och använda en säker betalningsmetod. Blocket är exempelvis bra på sökra köp när du inte kan träffa säljaren genom sitt blocketpaket.

Varje köpställe har sina egna fördelar och nackdelar, så det är viktigt att göra din forskning och välja den som bäst passar dina behov och risktolerans. I nästa avsnitt kommer vi att diskutera säkerhetstips för att hjälpa dig att köpa en begagnad iPhone på ett säkert och tryggt sätt.

iphone 13

Säkerhetstips vid köp av begagnade iPhones

Att köpa en begagnad iPhone kan vara ett smart ekonomiskt beslut, men det är viktigt att vara medveten om potentiella risker och hur man kan minimera dem. Här är några säkerhetstips att tänka på:

Köp från en pålitlig källa

Se till att du köper från en betrodd säljare eller auktoriserad återförsäljare. Kontrollera säljarens betyg och recensioner och se upp för erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna.

Använd säkra betalningsmetoder

Använd säkra betalningsmetoder som PayPal eller kreditkort, vilka ofta erbjuder köparskydd om något går fel. Undvik att använda kontanter eller direkt banköverföring, särskilt för online-köp. Swish bör också användas med försiktighet.

Kontrollera IMEI-numret

Innan du köper en begagnad iPhone, be om enhetens IMEI-nummer och använd det för att kontrollera om enheten är stulen eller har några olösta finansieringsproblem. Det finns flera webbplatser och tjänster online som du kan använda för att göra denna kontroll.

Inspektera enheten noggrant

Om möjligt, träffa säljaren personligen och inspektera enheten noggrant innan du gör ett köp. Prova olika funktioner, inklusive pekskärmen, kameran, knapparna, ljudet, och se till att den kan ansluta till Wi-Fi och mobilnätverk.

Köper du genom Blocket och använder blocketpaketet har du möjlighet att först säkerställa att enheten fungerar korrekt innan du godkänner köpet och säljaren får sina pengar. Kom ihåg dock att du enbart har 24 timmar på dig sen betraktas det som att du har godkänt.

Genom att följa dessa tips kan du skydda dig själv och säkerställa att din upplevelse av att köpa en begagnad iPhone är så smidig och positiv som möjligt. I nästa avsnitt kommer vi att prata om hur du tar hand om din begagnade iPhone för att maximera dess livslängd och prestanda.

Hur man tar hand om en begagnad iPhone

När du har köpt din begagnade iPhone, är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt för att maximera dess livslängd och hålla den i gott skick. Här är några tips:

Skydda din iPhone

Använd ett högkvalitativt skal och ett skärmskydd för att skydda din iPhone från skador. Även om enheten redan har några tecken på slitage, kan dessa skyddsåtgärder hjälpa till att förhindra ytterligare skador och hålla din enhet ser bra ut och fungerar som den ska.

Uppdatera regelbundet

Se till att du regelbundet uppdaterar din iPhone till den senaste versionen av iOS. Dessa uppdateringar innehåller ofta viktiga säkerhetsfixar och nya funktioner som kan förbättra enhetens prestanda och användarupplevelse.

Ladda enheten klokt

För att maximera batteriets livslängd, undvik att låta din iPhone urladda helt. Istället, försök att ladda den när den når 20-30% och ta bort den från laddaren när den når 80-90%. Du kan också använda inställningarna för batterihälsa i iOS för att optimera batteriets prestanda.

Håll den ren

Rengör din iPhone regelbundet med en mikrofiberduk och lämplig rengöringslösning för att hålla den fri från smuts, damm och fingeravtryck. Följ Apples riktlinjer för rengöring och desinficering av din iPhone.

Genom att följa dessa tips kan du hjälpa till att förlänga livslängden på din begagnade iPhone och få mest möjliga nytta av den. I nästa avsnitt kommer vi att diskutera vad du kan göra med din gamla iPhone när du är redo att uppgradera.

Vad man kan göra med en gammal iPhone

När du har använt din begagnade iPhone i några år och känner att det är dags att uppgradera, finns det flera saker du kan göra med din gamla enhet:

Sälja den

Du kan sälja din gamla iPhone online till exempel på eBay, Swappie eller Blocket. Även auktoriserade återförsäljare är ett bra alternativ som erbjuder inbytesprogram. Se till att du raderar all personlig information från enheten innan du säljer den.

Återvinna den

Om din gamla iPhone inte längre fungerar eller är för gammal för att säljas, kan du återvinna den på ett ansvarsfullt sätt. Många elektronikkedjor, kommuner och mobiloperatörer erbjuder elektronikåtervinningsprogram.

Donera den

Det finns många organisationer som tar emot begagnade smartphones och ger dem till de som behöver dem mest, till exempel låginkomsttagare eller människor i utvecklingsländer.

Använda den som en backup-enhet

Du kan behålla din gamla iPhone som en backup-enhet ifall din nuvarande iPhone går sönder eller blir stulen. Du kan också använda den som en dedikerad mediaenhet, spelkonsol, eller för andra specifika ändamål. Att ge den till ett barn i familjen är nog relativt vanligt också.

Att äga en begagnad iPhone är inte bara kostnadseffektivt, det är också bra för miljön eftersom det minskar behovet av att producera nya enheter. Genom att sälja, återvinna, donera, eller återanvända din gamla iPhone när du är klar med den, kan du bidra till en mer hållbar och cirkulär ekonomi.

Vilka modeller var mest populära att sälja begagnat år 2023?

I en nyligen publicerad rapport från SellCell, en prominent webbplats specialiserad på begagnade mobiltelefoner, framgår det att de tre ledande iPhone-modellerna på den begagnade marknaden under 2023 var iPhone 13, iPhone 12 och iPhone 11.

iPhone 13 stod i toppen som den mest populära begagnade modellen för det fjärde året i följd, tack vare dess utmärkta kombination av funktioner och prisvärdhet. Tätt efter kom iPhone 12, som lockade köpare med sin budgetvänlighet och tillgång till moderna funktioner. På tredje plats fanns iPhone 11, fortsatt eftertraktad för sin pålitliga prestanda och batteritid.

Ytterligare fem modeller som utmärkte sig i försäljning var iPhone XR, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12 Pro, iPhone SE (2022) och iPhone 13 mini. iPhone XR erbjöd ett budgetvänligt alternativ medan iPhone 13 Pro Max och iPhone 12 Pro representerade de mest avancerade begagnade alternativen på marknaden. iPhone SE (2022) vann popularitet för sitt överkomliga pris och starka prestanda, medan iPhone 13 mini erbjöd en kompaktare version av iPhone 13.

Det är noterbart att majoriteten av de mest sålda begagnade iPhone-modellerna är av äldre datum vilket belyser iPhones långa hållbarhet och den starka efterfrågan på begagnade iPhones.

Slutsats

Att köpa en begagnad iPhone kan vara ett utmärkt val för dem som letar efter en kostnadseffektiv lösning för att uppfylla sina smartphonebehov. Genom att göra noggrann forskning, köpa från en betrodd källa, och ta väl hand om enheten kan köpare dra nytta av de många fördelar som kommer med att äga en begagnad iPhone.

Att äga en begagnad iPhone innebär inte bara att du sparar pengar, utan det bidrar också till att minska elektroniskt avfall och stödja en mer hållbar och cirkulär ekonomi. Och när du är redo att uppgradera, kan du bidra ytterligare genom att sälja, återvinna, donera, eller återanvända din gamla iPhone.

Oavsett om du är en första gången köpare eller en erfaren smartphone-användare, är en begagnad iPhone ett övervägt val som kan passa dina behov och budget. Med rätt kunskap och förberedelser, kan du göra ett klokt val som gagnar både din plånbok och vår planet.

Begagnade iPhones hos Billigteknik!

Kolla utbudet av begagnade iPhones hos billigteknik.se